Fly fly butterfly
Toen ik, jaren geleden, enkele dode vlinders vond in mijn tuinkas, werd ik getroffen door de uitstraling van deze dieren: krachtig en tegelijk zo ontzettend teer en kwetsbaar. Ik wilde graag aan de slag met de fragiele insecten die ook zoveel symboliek in zich dragen, om ze nog beter onder de aandacht van de wereld te brengen. Een zoektocht om aan natuurlijk gestorven vlinders te komen, leidde naar de Vlinderstichting, dé organisatie die de kennis in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. En die zich sterk maakt voor het behoud van deze insecten.
Na overleg was de Vlinderstichting bereid mij verder te helpen. De koolwitjes in dit project zijn een natuurlijke dood gestorven. Ze hebben geleefd op de kweek­afdeling van de stichting, waar hun eitjes benut werden ten behoeve van lesmateriaal, om kinderen op scholen te leren over rupsen en vlinders. Een koolwitje leeft gemiddeld 2 weken.

Droomland
Een klamboe is meestal een middel om insecten buiten te houden, maar onder dit net worden de vlinders juist ingesloten en gekoesterd. Vlinders staan symbool voor de onsterfelijke ziel, en de kortstondigheid van het leven. Als onbevangen wezens fladderen zij lichtvoetig van bloem tot bloem. Echter: de vlinders in deze installatie bewegen niet; hoogstens wiegen ze, bij elk zuchtje wind. In de beslotenheid van de bedstede zijn ze aanwezig, in transparante bellen, roerloos en teer. Als een ongrijpbare droom, die uitnodigt tot reflectie.
Te zien op Kunstroute Open Stal, zaterdag 27 juli t/m zondag 25 aug 2024, Oldeberkoop

waar Open Stal, Thema Droomland
naam project Fly Fly Butterfly
techniek mixed-media
materiaal vlinders, epoxy, draad, PLA (bioplastic), Klamboe
discipline installatie, indoor
Locatie van mijn installatie: het lieflijke huisje Molenhoek 31 Oldeberkoop
Van zaterdag 27 juli tot en met zondag 25 augustus 2024 vindt de 53ste editie van Open Stal plaats.
De expositie, waaraan ruim 50 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13:00 tot 18:00 uur.
De route biedt op onverwachte plekken kunst in het mooie dorp Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals in de stal van een boerderij, de kerk, in galeries, garages, tuinen, in het bos en voormalig veevoederfabriek CAV.
Eerder in de 'Fly fly butterfly' - serie
Mijn vlinderinstallatie is in het ongelukkige -want Coronajaar- 2020 kort eerder tentoongesteld geweest. Eenmaal een proefopstelling in het toenmalige Kunsthuis Wijchen, en eenmaal in december, tijdens 'Feest van Licht' in Museumpark Oriëntalis (na drie dagen geannuleerd omdat ook evenementen in de buitenlucht geschrapt werden).
Naast de installaties met vlinders heb ik kleine objecten gemaakt met vlinders, boskeien, epoxy en PLA (bioplastic).
Hieronder een beeldverslag van de diverse vlinderprojecten.
Museumpark Oriëntalis 'Feest van Licht', wandeling.
Proefopstelling tijdens expo in Kunsthuis Wijchen

Fly fly butterfly | objecten met vlinder en steen.

... even a heavy heart flutters at the fragile beauty of a butterlfy